Beverst heeft het!

13 Juni 2020

Beverst heeft het!

Onlangs hadden wij het voorrecht om kennis te maken met een prachtige site in Beverst, de pastorij en het mooie park erbij. De pastorij zelf ligt er wat verkommerd bij, maar het is een gebouw met enorme mogelijkheden, en ja, dat hebben de beverstenaren goed begrepen. >> Klik hier om de vraag van de beverstenaren te lezen. <<  


“Beverst heeft het …niet, een gemeenschapshuis!” Dat schreven wij met Groen Bilzen in oktober 2018 en mei 2019.

Maar toch wel: Beverst heeft het wel, de goesting om samen met inwoners te werken aan een heus gemeenschapshuis, een huis van beverstenaren!

Dit is nu een unieke kans om een project op spoor te zetten met betrokkenheid van de burger. Om het beste project uit een dorpssite te halen hebben we geen behoefte aan een duur studiebureau dat met enkele babbels met burgers en veel richtlijnen van het schepencollege aan de slag gaat.

De enigste juiste oplossing is om breed in gesprek te gaan met de burgers, dan zien we dat er meer mogelijkheden zijn in een dorp. Dan wordt bijvoorbeeld ook een doorgang niet uitgetekend op een architectentafel op basis van ideeën van een beleid, maar wordt het allemaal veel beter geënt op de lokale context. En voor die lokale context zijn de inwoners de experts!

Met Groen Bilzen stellen we voor: laat ons deze keer voluit gaan voor een breed overleg met inwoner als vertrekpunt. Dit overleg kan professioneel ondersteund worden, niet door een studiebureau met veel grootse plannen, maar door een organisatie die ervaring heeft met het betrekken van burgers bij dorpsprojecten. En vooral misschien onthouden dat dit samenwerken naar een project, misschien belangrijker is dan het resultaat van het project, tenzij het weer gaat om de zoveelste foto van een schepen of burgemeester bij een feestelijke opening.

Dus, beverstenaren: geef jullie project niet zomaar op!

Dus, schepencollege: laat voor één keer jullie eigen-groot-gelijk eens achterwege en stap nederig naar de burger om samen met hem van dit beverstproject een pilootproject van echte burgerparticipatie te maken.

Met Groen Bilzen staan we volmondig achter een dergelijk project! En dan zeggen we samen: beverst heeft het!