duurzaamheidstoets

19 Oktober 2018

duurzaamheidstoets

Om beleidsbeslissingen te evalueren op gebied van duurzaamheid kan een duurzaamheidstoets helpen. Een duurzaamheidstoets is een criterium dat een beleid aan de slag gaat met een visie op de toekomst!

Duurzaam betekent dat we, doorheen de dingen die wij vandaag rondom ons zien, kijken naar de dingen voor morgen en de dagen erna.

Duurzaamheid is ervoor zorgen dat we het niet alleen vandaag goed hebben, maar ook in de toekomst. Het is het besef dat we maar één aarde hebben en dat we druk bezig zijn haar te vernietigen als we zo doorgaan.

Maar duurzaamheid is ook het antwoord op dit probleem vanuit een lokale, bovenlokale en wereldsolidariteit. Het betekent slim omspringen met de dingen die wij nodig hebben (zoals energie en grondstoffen) en met de dingen die wij achterlaten (zoals 'afval' en zwerfvuil). Het is een kunst om afval en broeikasgassen te minimaliseren en om iets wat we tot nu toe afval noemden, weer als grondstof te zien. Het is kortbij en circulair produceren én gebruiken.

We staan ook als Bilzerse bevolking voor de uitdaging om na te denken en onze samenleving te verrijken naar een hernieuwbare toekomst. Als we dit samen doen, is het nog leuk ook!

Duurzaam is de basis voor een sociale meerwaarde, waarbij de bloeiende samenleving er is voor iedereen vandaag, morgen en de dagen erna.

Beleidsvoorstel

Om beleidsbeslissingen te evalueren naar het effect op duurzaamheid en toekomstgerichtheid, zal een duurzaamheidstoets gebruikt worden. Geïnspireerd op de Sustainable Developement Goals (SDG's) is deze duurzaamheidstoets een belangrijk instrument om een duurzame beleidskoers te varen.