Munsterbilzen en zijn Edelhof

28 Juli 2018

Munsterbilzen en zijn Edelhof

"Als kind herinner ik me eind jaren 50' van vorige eeuw, dat wij op zondag naar het Edelhof wandelden en er konden TV kijken en een ijsje eten" met die woorden denkt Bert Verleysen terug aan het Edelhof van vroeger. "Veel herinner ik me daarbij niet meer, alleen die TV en dat ijsje. In die tijd blijkbaar een hele beleving. En dan op een dag stonden alle meubels buiten, en werd de inboedel openbaar verkocht. Als kind was dat een hele ervaring, zonder eigenlijk te weten wat er gebeurde ... En dan was er nog Munster 1300 ... dat grote houten podium en dat massaspel voor het Edelhof." Pure nostalgie van een mooie tijd in een dorp met een heel verhaal.

Tussendoor vonden heel wat organisaties een onderkomen in het statige gebouw in Munsterbilzen. Maar toen was het al vergane glorie. Ook de jongere generatie herinnert zich nog dit gebouw. Ilona Hermans kent dit gebouw als de plek van Domino: "Toen ik klein was moesten wij soms naar de opvang. Zo af en toe eens. Ik weet nog die grote trap en die zware deuren."

Maar nu staat het volledig te verkommeren. Dit mag niet langer duren.

Het Edelhof is echt een gebouw dat als lokaal gemeenschapshuis kan dienst doen. Hier zitten veel mogelijkheden in. Zeker ook in aansluiting met de speeltuin en het prachtig park, dat toegang geeft tot het Munsterbos, als onderdeel van één grote groene golf van Bilzen en verder door nog.

beleidskeuzeBeleidskeuze

Groen Bilzen engageert zich om samen met de inwoners van Munsterbilzen, met organisaties en burgers te werken aan een opwaardering van het Edelhof. Dit statige gebouw in het centrum van Munsterbilzen mag niet verder verkommeren, maar moet een bestemming krijgen die past bij Munsterbilzen en zijn rijk organisatieleven.

Groen Bilzen kiest om het overleg hierover op te starten en engageert zich om binnen het beleid ruimte te maken voor de realisatie van de plannen die binnen dit overleg nieuw leven geven aan dit gebouw.