Als de goesting om te fietsen blijft

06 April 2021

Als de goesting om te fietsen blijft

Een fietsbeleid is een goed fietsbeleid als het op maat van elke fietser is geschreven, als het de liefde voor de fietser uitstraalt. Gerda vertelt haar verhaal als fietser.  

Na herhaalde pogingen en dito valpartijen moet je aan jezelf bekennen dat gewoon fietsen niet meer lukt. Je vindt eerst nog honderd en één excuses en dan komt langzaam het besef dat je op zoek moet gaan naar een alternatief of helemaal niet meer zal fietsen. Je gaat op zoek naar een aangepaste fiets, je overwint je innerlijke obstakels en klimt de eerste keer letterlijk op je stalen ros, je voelt de blikken en beseft: hier moeten we door. Langzaam maar zeker herontdek je het fietsplezier, worden de ritjes langer en geniet je van de natuur in elk seizoen.

Je ervaart de moeilijkheden van smalle fietspaden. Je wordt geconfronteerd met te hoge stoepranden waar je moet afstappen. Je voelt je niet op je gemak op onaangepaste fietspaden: de veiligheid die soms in het gedrang komt en waar uiteindelijk iedereen met een verminderde mobiliteit mee te maken krijgt. En toch ben ik fier dat ik de stap gezet heb , dat fietsen weer mogelijk is.

Het is de uitdaging voor een lokaal beleid om ook met deze fietser rekening te houden. Iedereen betrekken bij de samenleving vraagt aandacht voor iedereen en te zorgen dat iedereen meekan, letterlijk en figuurlijk.

Er ligt nog heel wat werk op de plank voor een echt fietsbeleid in Bilzen.

Lees hier het volledige huis-aan-huis blad van de lente 2021.

Groen Bilzen heeft enkele jaren een hele inspiratiebundel voor een fietsvriendelijk beleid in Bilzen uitgewerkt.