25 jan 2019

de installatievergadering

De eerste gemeenteraad, enfin de installatie ervan, is een feit in Bilzen na alle perikelen die er in de pers verschenen zijn en onder Bilzenaren rondgaan.

Een verslag vanuit de publiekstribune ...

De raadszaal in Bilzen is een weerspiegeling van een middeleeuws tafereel. Een wij tegen zij verhaal waar de koning op de troon, vergezeld van hofdame's en edellieden, het spel der narren aanschouwt. 

Zoals het blijkbaar hoort in de politiek, netjes in hokjes ingedeeld, partij naast partij, zodat er zeker niet de indruk gewekt wordt dat ook maar enige samenwerking mogelijk lijkt. Het politieke spel houdt blijkbaar nog steeds geen rekening met de essentie van de zaken en dat is toch nog steeds het belang van de stad en zijn burgers centraal stellen. 

And so the show begins...   

Nog voor het welkomstwoord goed en wel is uitgesproken wordt het woord genomen door de grote leider van de toch wel grootste oppositiepartij, de enige echte winnaar van de verkiezingen met het grootste aantal voorkeursstemmen. De nederlaag nog steeds niet verteerd, zich niet neerleggend en steeds niet-aflatend bezigend op het onrecht dat de Bilzenaren werd aangedaan door het vormen van de huidige coalitie. 

Trots op Bilzen meldt dat men blijft vasthouden aan postjes, mandaten moeten gedeeld worden om iedereen toch maar tevreden te houden, geen rekening houdend of de mandatarissen in kwestie wel bekwaam geacht worden in hun functie. Wie zal zeggen wat het beste is, de tijd zal het ons leren en de kiezer zal de afrekening binnen 6 jaar maken. Men kan zich de vraag wel stellen hoe transparant Bilzen op deze manier is, wat gebeurt er achter gesloten deuren, over openheid, bekwaamheid, kennis en kunde kan men discussiëren, men kan er zich zelfs in bekwamen met de nodige inzet maar over transparantie is er geen middenweg, het is er of het is er niet en jammer genoeg is het er vandaag in Bilzen niet. 

Laat ons eerlijk zijn, er zitten een aantal waarheden in dit betoog, maar het is nu tijd om zich neer te leggen bij de zaak, de uitgestoken hand te reiken en te gaan voor samenwerking. Dit zal op termijn meer goeds teweeg brengen dan de negativiteit die nu gevoed wordt door kritiek en frustraties te blijven uiten. Het is genoeg geweest in de kleutertuin. 

Naarmate de installatie vordert, de eedafleggingen plaatsvinden, vangen ook de eerste gesprekken aan en hoewel iedereen voor samenwerking wil gaan op het einde van z'n betoog wordt er toch veel met tegenstrijdigheden gegoocheld. 

Bij de fractie van het Vlaams Belang kan het als volgt verwoord worden; Hoe groot moet het rottende gezwel van de stad Bilzen nog groeien voor een chirurgische ingreep plaatsvindt om het weg te snijden teneinde rekening te houden met het wel en wee van de stad en het respect naar z'n kiezers. Persoonlijk gewin, ego en eer is nog steeds belangrijker dan inzet voor stad en burger. In sommige delen van de wereld wordt dit bestempeld als een dictatuur.

Het Bilzen Bruist (SP.A) houdt een inhoudsloos betoog. We zijn niet anders gewend van een partij met aan het hoofd een man met de best draaibare jas, al 30 jaar in de gemeentepolitiek in de mooiste postjes om er toch maar bij te zijn. De spreker lijkt in z'n betoog zelfs niet achter de tekst te staan die hij staat af te haspelen.

Bij NV-A leest met een zeer mooie nieuwjaarsbrief voor waarbij nog eens alle verwezenlijkingen genoemd worden die onder hun beleid gerealiseerd werden, die waren blijkbaar zo goed dat de kiezer hun daarom heeft afgestraft bij de laatste verkiezingen. 

Uiteraard meldt Beter Bilzen dat het bruist als nooit tevoren en s iedereen die woont in deze Bruisende stad heel tevreden. Het is daarom dat er nog nooit zoveel leegstand van handelspanden is geweest, het is daarom dat er nog nooit zo weinig goeie evenementen zijn, het is daarom dat de armoede in Bilzen toeneemt, het is daarom dat er steeds meer natuur moet verdwijnen om grote bedrijven te installeren, het is daarom dat Bilzen vandaag nog nooit zo saai en dood was als vandaag de dag.

De Caubergsiaanse metafoor over voetbal en matchfixing, u moet het nageven, is de nagel op de kop ! De 32.000 betalende supporters komen kijken naar de 2 finaleploegen met aan de ene zijde de ploeg met het gele bloesje, zwarte broekje en groene kousen tegen de andere ploeg in het blauwe bloesje, geel/oranje broekje en rode kousen. Wat de supporters echter niet weten is dat de matchfixers aan het werk zijn geweest, de corruptie viert hoogtij, arbiters en bond staan ernaar te kijken en laten begaan. De 32.000 supporters voelen zich bedrogen. Zij zijn woedend en vele van hun zeggen niet meer naar de volgende finale te komen.

En dan wordt het tijd om geschiedenis te schrijven in Bilzen, voor het eerst is er een Groen gemeenteraadslid in Bilzen. Het hart op de juiste plaats, voldoende hersencellen, een open visie en alle negativiteit wordt van tafel geveegd.  Enkele zinnen vertalen waarover het uiteindelijk in onze stad draait: een beleid waarin de burger zich ook betrokken moet voelen.
Het hameren op samenwerken over en tussen de partijen door in het belang van de stad en z'n inwoners, opbouwende kritiek, constructieve tegenvoorstellen, werken rond een betere mobiliteit, verkeersveiligheid, armoede, kinderarmoede en milieu/klimaat.

Johan Danen vat het allemaal samen, er moet samengewerkt worden, constructief werken, zowel het beleid als de oppositie moeten samenwerken om realisaties tot een goed einde te brengen, men moet leren luisteren naar mekaar, nadenken en dan pas handelen en niet vasthouden aan z'n eigen ideeën. Het enige betoog dat er eigenlijk toe deed, dat woord voor woord, verwoord hoe het wel zou moeten!

Iedereen verdient het voordeel van de twijfel en iedereen zal zich in de komende maanden, jaren, moeten bewijzen. Wij wensen dan ook elke mandataris erg veel moed en succes om z'n functies naar behoren te kunnen uitvoeren en laten we hopen dat er eindelijk een menselijker en eerlijker beleid uit voortvloeit. Succes allemaal !

Met vriendelijke groeten, 

Plompen Guy
Jouw GR-verslaggever