een netwerk doorbreekt armoede

12 Oktober 2019

een netwerk doorbreekt armoede

Deze week is armoede weer volop in de aandacht. Maar de armoede is die andere weken er ook! Armoede is nooit ver weg. Armoede heeft te maken met vele dingen: niet het geld hebben om te kopen wat je vandaag nodig hebt, niet weten welke aangetekende brief morgen er weer is, en vooral de ervaring er niet bij te horen, toch niet bij het leven waar anderen zo graag mee uitpakken, dat Betere Bilzen waar men zo Trots op is.  

In onze ultrasnelle maar oppervlakkige samenleving valt armoede niet zo dadelijk op. Het zit diep verborgen. Mensen in armoede komen er niet mee naar buiten, en vooral de samenleving wil er niet mee geconfronteerd worden. Maar de gevolgen zijn er wel. Voor velen een vicieuze cirkel waar ze niet uit geraken, generaties lang.

Het netwerk van mensen in armoede is dan ook een netwerk van en in armoede, heel apart en heel ver weg van dat andere netwerk, dat betere netwerk dat elke dag opnieuw zorgt voor andere opportuniteiten.

Is het hebben van geen sociaal netwerk het gevolg of de oorzaak van een leven in armoede?

Wat zeker is: Een sterk netwerk kan die vicieuze cirkel van armoede doorbreken!

Daarom wil Groen Bilzen een lokaal beleid dat werkt aan netwerken.

Willen we echt een Beter Bilzen om Trots op te zijn, dan werken we samen aan netwerken, voor iedereen, ook voor en vooral met de mensen in armoede.

 

Concreet kan dit zijn

  • een breed netwerk gericht op tewerkstelling om zo mensen in armoede te ondersteunen in hun zoektocht naar werk
  • een lerend netwerk van de verschillende armoede-organisaties van Bilzen
  • een beleid op basis van een partnerschap -ook met mensen in armoede- om samen te werken aan een Beter en Bruisend Bilzen om Trots op te zijn. Dat zou pas TOP zijn!