Online registratie als orgaandonor

03 December 2019

Online registratie als orgaandonor

In België is in principe iedere volwassene orgaandonor, maar vaak is er bij overlijden twijfel en wordt het orgaan niet vrijgegeven voor donatie. Helaas, want één lichaam kan verschillende levens redden.  

Een stad die fier is om digitaal te zijn, zou eigenlijk alles in het werk moeten stellen om de registratie als orgaandonor ook te digitaliseren via een online platform. Nu komen een aantal personen er niet toe om letterlijk de stap te zetten naar het Stedelijk Administratief Centrum en blijft de registratie als orgaandonor achterwege.

Het voorstel van Groen Bilzen werd zoals gewoonlijk heel goed bevonden, maar met honderd-en-één redenen denkt men niet kunnen in te gaan op het voorstel. Zoals dikwijls gehoord wordt bij voorstellen van de oppositie is ook dit voorstel niet realiseerbaar in Bilzen, alhoewel in andere gemeenten het wel gebeurt.

Wanneer zullen de beleidsmakers in Bilzen echt eens het verschil durven te maken. Elk voorstel vanuit de oppositie onthaalt de meerderheid als waardevol, om vervolgens dit waardevolle voorstel steevast opzij te zetten wegens "maar dat gaat niet"! Wanneer durft de meerderheid de uitdaging eindelijk aan te gaan om samen met alle gemeenteraadsleden een antwoord te zoeken op de vraag: "Wat hebben we samen nodig om dit voorstel te realiseren en wie kunnen wij daarbij nog betrekken?"

Lees hier het volledige voorstel zoals door Johan Danen werd ingeleid tijdens de raadszitting van 3 december 2019.