en morgen dan?

18 April 2020

en morgen dan?

Vooraf: je zit weliswaar op de website van Groen Bilzen. Maar deze oproep is veel breder. Los van een partij-politieke context is dit een oproep naar een breed sociaal-maatschappelijk forum. Zonder enige vorm van partijpolitieke recuperatie willen we werken naar een burgerplatform als vehikel om samen te brainstormen voor morgen. => Vandaag zijn het uitzonderlijke momenten die ons doen terugplooien in ons kot.=> Het zijn momenten van een uitzonderlijk verdriet dat we mogen delen op 2 meter afstand.=> Het zijn momenten dat we terug de plekjes ontdekken vanuit onze jeugd, met wat vage ingekleurde herinneringen.=> We ontdekken terug dat er een slager is in onze omgeving en dat aardappelen eigenlijk van bij de boer om de hoek komen. We vinden nieuwe mogelijkheden om met mekaar te communiceren, met witte lakens en beren aan de venster. Internet krijgt plots een andere plaats in ons leven, onmisbaar om buiten ons kot te treden. En rondom ons duiken handen op die iets willen doen, een nooit gezien vakmanschap van veel vrijwilligers die mee werken om zorginstellingen te ondersteunen.

En dan vragen we ons af:
"Waren we wel goed bezig met onze samenleving?"

Economen, virologen, wetenschappers, lokale en hogere beleidsmakers zijn nu bezig de contouren voor de samenleving in een postcorona tijdperk terug vorm te geven. Vaak gebeurt dit met een gevoel van terug naar business as usual, maar dan nog grootser en nog beter gereguleerd zodat een virus ons niet meer zal verrassen.

Tegelijkertijd zijn er toch hier en daar mensen die dit moment willen gebruiken om nu die ommekeer in de samenleving te maken. Het gaat om kleine dromen van gewone mensen hier en daar: "Wat wordt er mogelijk als we al die kleine dromen verbinden tot uitdaging om samen verantwoordelijkheid te nemen voor onze gemeenschap?"

>>>  Ben jij zo iemand die droomt dat het anders kan? Graag nodigen wij je dan uit om je droom met anderen te verbinden.


Concreet: wij zijn op zoek naar mensen uit Bilzen en (verre) omgeving die hun droom voor een andere samenleving willen delen.

  • We kunnen mekaar ontmoeten op een moment de komende weken in het internetcafé - voor een drankje zal je dan wel zelf moeten zorgen.
  • Het is een digitaal zoommoment om samen te kijken waar onze dromen samenkomen en dan zien we samen verder.
  • Wat wordt het? Dan zien we samen wel!

Zin om mee te doen? Meld je dan hier aan. (Privacy: je gegevens worden enkel bijgehouden voor dit forum en worden nergens toegevoegd aan andere bestaande mailinglijsten of wat dan ook.)

Vragen hierover of voorstellen, mail dan hier naar Bert Verleysen