stoep of parking

30 Maart 2019

stoep of parking

"Stad maakt werk van stoepen" lezen we deze maand in de Dertien, het infoblad van de zogenaamde meerderheid. En er staat een prachtige foto van de werken bij.

Betere faciliteiten voor voetgangers zijn belangrijk in een stad. Hierover heeft Groen Bilzen reeds eerder een bericht gepubliceerd: het voetpad langs Meershoven. Dit gaat over mensen die op wandelafstand van het centrum wonen, en maar al te graag het centrum te voet willen bezoeken. Dit stukje is voor voetgangers reeds jaren een uitdaging om zonder gebroken botten te geraken waar je wil zijn. Dit komt misschien nog in een volgende fase.

Nu heeft men een prachtige stoep gemaakt langs de Wijerstraat. Een prachtige realisatie, maar wij nodigen de ontwerpers uit dit stukje stoefstoep zelf eens af te lopen met een rollator of rolstoel. Behalve dat je rekening moet houden met niveauverschillen bij inritten, moet je op een bepaald ogenblik toch je leven wagen op de rijweg. Omwille van een parking die onvoldoende breed is, nemen chauffeurs maar een stuk van het te smalle voetpad in beslag. Door deze ontwerpfout is het volledige traject onbruikbaar voor  rollator- of rolstoelgebruiker. Toegankelijkheid vraagt toch wat meer dan wat werkzaamheden die opvallen. Een investering, die op een andere manier beter tot zijn recht zou komen.

Maar de onbruikbare stoefstoep oogt wel mooi, vooral op het realisatielijstje van de zogenaamde meerderheid.