gemeenteraad gestart!

09 Augustus 2019

gemeenteraad gestart!

Vond de Bilzenaar dat het teveel was van het goede? Misschien wel, want er was duidelijk minder publieke belangstelling voor de installatievergadering. Uiteraard waren er weer aanwezigen voor wie een gemeenteraadszitting iets speciaals heeft, zij voelden zich wat onwennig . Maar deze aanwezigen voelden zich fier, niet op Bilzen maar op hun  hun zoon, dochter, broer of zus, man of vrouw, of gewoon een goede vriend(in) die de eed aflegde en dat speciaal moment wilden ze niet missen.  

Eén verrassing viel me al op in de wandelgangen, een vrouwelijke verschijning. Zij viel op omdat ze er mag zijn. Een jonge dame, een aftredend schepen met veel toekomst in haar marge zetelt voor Bruisend Bilzen: Veerle Schoenmaekers.
Hiermee verdwijnt Guy Swennen  uit de Bilzerse politiek. Wij hebben veel respect gehad voor Guy. Zijn beslissing om de stok door te geven is een juiste beslissing, moedig en correct, proficiat. Hij had dat gerust in de schijnwerpers mogen doen, fier zijn op wat hij met zijn groep gedaan heeft de afgelopen jaren, maar vooral fier en hoopvol met een aankomende politica. En eerlijk, als jij moest kiezen, naast wie zou jij willen zitten?
Guy geniet van de dingen die eraan gaan komen en wees fier! En misschien moeten anderen jouw voorbeeld volgen. Vanuit welke belangen dan ook, met welke duistere bedoelingen dan ook, soms is het tijd om andere dingen te doen.

Uiteraard verliep de eedaflegging vlekkeloos en daarna volgen de woordjes van de fractieleiders. Sommigen lazen een langere nieuwjaarsbrief af, anderen wat korter. En er was toch ook een geschenkje, jammer dat het ingepakt bleef …

Wat onthouden we uit deze woorden:

  • Vlaams Belang noemde zich de grote winnaar die aan de kant gezet werd. Jammer dat men ook Groen bij de verliezers zag, alhoewel Groen voor de eerste keer in de gemeenteraad zetelt, van nul naar 1 en dan op 1 blijven is weliswaar geen whaauw-overwinnaar, maar zeker geen verliezer.
  • Nva was hard voor de nieuwe coalitie, verliezen is niet gemakkelijk.
  • Bruisend Bilzen keek terug op het bed waarin men jaren in gelegen heeft. Nu zit men plots aan een kant van de tafel die men nog nooit gezien heeft. De nieuwe rol is een uitdaging.
  • Groen Bilzen met Johan Danen keek vooral vooruit, naar de grote en kleine agendapunten die op het schoteltje van een lokaal beleid liggen. Een lokaal beleid kan meer doen om het verschil te maken, gewoon doen en vooral doen in partnerschap met de sterke organisaties van Bilzen en met de geëngageerde burgers, want die zijn er.
  • Beter Bilzen en ToB hadden ook hun woordje, vooral met veel beloften tot samenwerken over partijen heen.

Voor de rest niet veel verrassingen. Hopelijk vindt iedereen de juiste invulling van de eigen rol de komende weken en is er nu ruimte voor echt beleid, een beleid waar de Bilzenaar recht op heeft. Hopelijk betrekt het huidig beleid die Bilzenaar ook echt bij het beleid, en niet allen om de kleur van klinkers te bepalen, maar ook in de beslissing of die klinker daar uberhaupt wel moet liggen.

Groen Bilzen is met Johan Danen alleszins hoopvol.

Meld je hier aan om mee te werken aan de inbreng van Groen Bilzen op de gemeenteraad.