Hier in Bilzen, zijn dorpen, pleintjes en straten

16 Maart 2020

Hier in Bilzen, zijn dorpen, pleintjes en straten

Omdat vandaag andere dingen belangrijk zijn, verdeelt Groen Bilzen het huis-aan-huis blad nu even niet. Daarom verkiezen wij om enkele teksten uit het voorziene huis-aan-huis blad hier mee te geven.   Beginnende kunstenaars zijn van groot belang in een gepolariseerde samenleving!  

ADEMRUIMTE VOOR KUNSTENAARS

Uit oude, maar ook meer recente geschiedenis weten we dat bij polariserende tegenstellingen in de samenleving de kunstenaars bekeken worden met een scheef oog. Maar kunstenaars laten zien
dat de werkelijkheid nooit zo maar dé werkelijkheid is. Juist daarom zijn kunstenaars waardevol: zij zoeken andere grenzen op en zijn kritisch voor alles en iedereen.

Vanuit Vlaanderen wordt zwaar bespaard op kunstprojecten. Dat geeft de kans om lokaal echt het verschil te maken. Bovendien kent Bilzen een traditie van nieuwe dingen.

JAZZ BILZEN
Dit was meer dan zo maar een festival. Het was een vrijruimte voor kunstenaars om te experimenteren vanuit de muziek. Wij zien dat deze periode opnieuw bron van inspiratie is: lokale brouwers gaan aan de slag met een nieuw bier en vooral: het hele verhaal rond Jazz Bilzen herleeft.

KUNSTENAARSCONVENANT?
Het beleid in Bilzen kan ambitieus zijn door ruimte vrij te maken voor jonge kunstenaars om te experimenteren. Soms willen beginnende kunstenaars niet met een handje meegenomen worden in een mooie academie of in een propaganda-gestuurd project, zoals LABO3740.

Sommigen willen op een andere manier experimenteren. Van Bilzen een unieke kweekvijver voor beginnende kunstenaars maken: dat zou pas echt ambitieus zijn. Groen Bilzen stelt voor om samen met de kunstenaars in gesprek te gaan en zo nieuwe dingen mogelijk te maken vanuit een convenant met de kunstenaars zelf.

Ook al werd het voorstel weggestemd, Groen blijft gaan voor burgerbetrokkenheid.

Lees hier het volledige huis-aan-huis blad van voorjaar 2020.