Verenigingen in Hoeselt wijzen de weg

Verenigingen in Hoeselt wijzen de weg

Vorige donderdag (11/08/22) onze twee donderdagwandeling gedaan met Groen Bilzen, in Romershoven, een deelgemeente van Hoeselt en binnen enkele jaren, een van de mooiere plekjes van de fusiegemeente Bilzen-Hoeselt (wat zou de naam worden?). We werden ontvangen in de vallei van de Winterbeek in Romershoven, een prachtig natuurgebied waar Natuurpunt het verschil maakt.  

De manier waarop Natuurpunt met een netwerk van vrijwilligers dit stukje natuur behartigt, is gewoonweg bewonderenswaardig. Onderhoudswerk aan de natuurgebieden noemen die "mannen" niet werken, maar fitness.

Het is gewoonweg mooi om te beluisteren hoe zij jaar na jaar afspreken met lokale boeren om stukken weiland en boomgaarden te onderhouden, hetzij als maailand of graasland; je ziet hoe de natuur ervan geniet, wij ook. En de boeren zijn ook tevreden, zij hoeven niet te investeren in de aankoop van gronden.

Net zoals bij de vorige wandeling op het Kalverpad in Grote Spouwen, zie je ook hier weer nieuwe mogelijkheden die er ontstaan als landbouw en natuur de handen in mekaar slaan.

Maar er kan nog veel meer.

Bij het verhaal van hun plannen voor een boomgaard moest ik denken aan die andere deelgemeente in Hoeselt: Alt-Hoeselt met hun Belevingsboomgaard. Is het toevallig dat deze twee gelijkaardige projecten in Hoeselt ontstaan? Net zoals in Alt-Hoeselt, gaan de plannen van Natuurpunt in Romershoven niet gewoonweg om de aanplant van enkele appelbomen. Op beide plaatsen is het een project waar verbinden aantoont dat wiskunde niet altijd exact is, maar dat 1+1=3 en soms nog veel meer!

O ja, appelbomen … nu moet ik denken aan de reactie van de burgemeester in Bilzen, toen wij voorstelden om appelbomen te planten op de site van de oude jongensschool in Munsterbilzen, vlak aan de Appelboomgaardstraat. Dat ging niet want “er liggen betondallen en dan kan je er niet planten” … diezelfde betondallen zijn wel geen bezwaar om het vol te bouwen met appartementen.

Terug naar de Winterbeek. Dit gaat een stukje boomgaard worden, aangeplant en onderhouden samen met de eigen lagere school van Romershoven. Het wordt een plek niet alleen waar kinderen kunnen spelen, maar met een heus buiten leslokaal. En na enkele jaren kunnen leerlingen zelf hun appelsap komen persen. Hoeveel appels zou je nodig hebben voor een liter sap?

Eigenlijk zou er op wandelafstand van elke school zo een stukje natuur mogen zijn.

Helaas, in Bilzen gebruikt met de publieke grond liever voor vol te betonneren. Betonstop kennen ze in Bilzen niet, niet aan de jongensschool in Munsterbilzen, niet in het dorpscentrum van Grote-Spouwen. Volbouwen, dat is het parool! Met inspraak van de burger zoals men roept? Neen, tegen ideeën van de burger in.

Zowel in de vallei van de Winterbeek als in de Belevingsboomgaard zien we dat initiatiefnemers steeds verder kijken dan de eigen vereniging, verder dan de eigen plannen en dromen. Zij zoeken vooral de samenwerking met andere verenigingen.

Zo maakt Natuurpunt in de vallei van de Winterbeek verbinding met de initiatiefnemers van het Bollenbos. Gaandeweg zullen nog meer verbindingen, nog meer dingen mogelijk maken.

Verenigingen in Hoeselt wijzen de weg hoe lokale organisaties vandaag stapstenen leggen voor de toekomst, een toekomst van lokale samenwerking.

Meewandelen kan nog op donderdag 18 augustus in Eigenbilzen (met Ward Cielen als gids) en op 25/08 in Rosmeer.